Соціокультурні аспекти навчання іноземних мов у глобалізованому освітньому середовищі - Поляк, Мар’яна Тарасівна; Дзевицька, Лариса Сергіївна; Орендарчук, Оксана Леонідівна (Академічні візії, 2025)
Вивчення соціокультурних аспектів викладання іноземних мов у глобалізованому освітньому середовищі набуває все більшої актуальності у зв’язку зі зростанням потреби в ефективній міжкультурній комунікації. Глобалізація істотно впливає на мовну освіту, розширюючи контексти, у яких вивчаються та використовуються мови, акцентуючи не лише на лінгвістичній, а й на соціокультурній компетенції. У сучасному освітньому середовищі здобувачі вищої освіти повинні опановувати різні культурні контексти, взаємодіяти з носіями різних мов та адаптуватися до різних стилів спілкування. Це зумовлює необхідність переходу від традиційного викладання мов, зосередженого виключно на граматиці та словниковому запасі, до підходу, який інтегрує культурну обізнаність, міжкультурну чутливість і здатність функціонувати в багатомовному та мультикультурному середовищі. Мета статті – дослідити, як соціокультурні чинники впливають на викладання іноземних мов, і розглянути методичні підходи, що сприяють розвитку як лінгвістичної, так і культурної компетенції. Результати дослідження показують, що інтеграція соціокультурних компонентів у мовну освіту покращує здатність здобувачів вищої освіти розуміти культурні нюанси, інтерпретувати контекстуальні значення та розвивати навички міжкультурної комунікації. Використання досвіду занурення, такого як віртуальні обміни та культурні симуляції, значно посилює зв’язок між мовою та її соціокультурним контекстом. Дослідження підтверджує, що здобувачі вищої освіти, які навчаються в культурно збагаченому освітньому середовищі, демонструють вищу мотивацію, адаптивність у реальному спілкуванні та кращий рівень опанування мови. У висновках дослідження підкреслено необхідність реформування освітніх програм з іноземних мов із метою інтеграції соціокультурних аспектів у викладання та формування в здобувачів компетенцій для глобальної комунікації. Заклади вищої освіти мають надавати пріоритет програмам підготовки викладачів, які навчають інтегрувати культурні елементи у викладання мови, сприяючи інклюзивному та динамічному освітньому процесу.