Поняття представника у адміністративному судочинстві - Зубенко, Володимир Сергійович (Академічні візії, 2025)
У статті обґрунтовано правову природу представника в адміністративному судочинстві, визначено його процесуальний статус, окреслено межі повноважень та роль у забезпеченні ефективного захисту прав і свобод особи. Досліджено генезу інституту представництва, що охоплює його історичний розвиток, трансформацію законодавчого регулювання та вплив європейської правової традиції на сучасні концепції правового закріплення представництва. Обґрунтовано взаємозв’язок між матеріальним і процесуальним представництвом, що дозволяє окреслити відмінності між цими категоріями та визначити їхній вплив на судовий процес. Здійснено класифікацію представників, визначено особливості законного та договірного представництва, порядок оформлення повноважень, а також проаналізовано обмеження, пов’язані з адвокатською монополією. Охарактеризовано процедури підтвердження повноважень представника та їх нормативно-правове врегулювання у контексті змін процесуального законодавства. Обґрунтовано значення представництва як гарантії реалізації принципу рівності сторін у судовому процесі та забезпечення доступності правосуддя. Розкрито вплив представництва на ефективність судового розгляду, зокрема його значення у забезпеченні належного функціонування судових процедур, оптимізації строків розгляду адміністративних справ та підвищенні рівня правової визначеності процесуальних дій. Окрему увагу зосереджено на специфіці представництва в умовах цифровізації судочинства, включаючи механізми електронного документообігу, можливості дистанційного представництва та використання цифрових інструментів для підтвердження повноважень представника. Узагальнено результати дослідження та окреслено перспективи подальшого вдосконалення інституту представництва в адміністративному судочинстві з урахуванням сучасних викликів. Визначено необхідність балансування між адвокатською монополією та забезпеченням доступності правової допомоги, удосконалення механізмів судового контролю за діяльністю представників, а також інтеграції цифрових технологій у процесуальні процедури.