Інституціональне середовище функціонування підприємств будівельного сектора у процесі євроінтеграції - Лопатка, С. С. (Академічні візії, 2024)
У статті здійснено ґрунтовне теоретико-аналітичне дослідження інституціонального середовища функціонування підприємств будівельного сектора України в умовах євроінтеграції. Показано, що адаптація до європейських регуляторних вимог вимагає не лише гармонізації формальних інституцій – законодавства, технічних стандартів, процедур сертифікації та регулювання, – але й трансформації неформальних механізмів, які значною мірою визначають характер ринкової взаємодії, довіру між учасниками будівельного ринку, соціальні очікування та споживчу поведінку. З’ясовано, що інституціональні зміни в контексті європейської інтеграції мають потенціал як для підвищення конкурентоспроможності українських будівельних компаній, так і для ускладнення їх діяльності через зростання вимог до якості, прозорості та енергоефективності. Особливу увагу приділено нормативній імплементації положень Директиви 2010/31/ЄС щодо енергоефективності будівель і Регламенту ЄС №305/2011, які формують нову архітектоніку технічного регулювання будівельної продукції. Доведено, що їх реалізація вимагає як оновлення будівельних норм, так і модернізації виробничих потужностей підприємств. Аналіз охоплює три групи інституцій: формальні (закони, регламенти, державне регулювання), неформальні (звичаї, мережі довіри, неофіційні практики) та гібридні (публічно-приватне партнерство, стандарти саморегуляції). Автор обґрунтовує необхідність переходу до відкритої моделі інституціональної взаємодії, що включає цифровізацію дозвільних процедур, антикорупційні механізми, розвиток ESG-практик і стимулювання екологічного будівництва. Сформульовано стратегічні орієнтири реформування галузі: інституційна синхронізація з acquis communautaire, забезпечення сталого розвитку на основі принципів «зеленої» економіки та підвищення інституційної довіри як фундаментальної умови для повернення інвесторів у післявоєнний період.