Особливості зміцнення конкурентних позиції підприємств будівельного сектора країн ЄС - Лопатка, С. С. (Академічні візії, 2024)
У статті здійснено комплексне теоретико-прикладне дослідження механізмів зміцнення конкурентних позицій підприємств будівельного сектора в контексті економічної інтеграції до ринку Європейського Союзу. Визначено, що ефективність функціонування галузі в країнах ЄС значною мірою обумовлюється здатністю підприємств до інституційної адаптації, цифрової трансформації та впровадження інноваційних підходів до управління. На основі аналізу європейського досвіду доведено, що конкурентоспроможність у цій галузі формується через синергію нормативної відповідності, технологічної модернізації та доступу до фінансових ресурсів, зокрема механізмів Європейського інвестиційного банку та фондів «зеленого» розвитку. Особливу увагу приділено таким сучасним підходам, як інформаційне моделювання будівель (BIM), інтегроване управління проєктами (IPD) та принципи бережливого будівництва, які стали невід’ємними компонентами стратегій конкурентного зростання у країнах ЄС. Запропоновано дві економіко-математичні моделі оцінювання конкурентоспроможності: на основі концепції «п’яти сил» Портера та інституційної теорії. Перша модель дозволяє кількісно визначити вплив ринкових факторів на позиції підприємства, тоді як друга враховує глибину відповідності формальним і неформальним інституціям та пов’язані з цим витрати. Обґрунтовано доцільність поєднання обох моделей для побудови стратегій зміцнення позицій підприємств на зовнішніх і внутрішніх ринках. У результаті дослідження зроблено висновок про необхідність імплементації цілісної державної політики, орієнтованої на формування інституційної довіри, відкритості інвестиційної політики та модернізацію будівельної галузі в Україні з опорою на кращі практики країн ЄС.