Етичні аспекти використання штучного інтелекту: виклики та перспективи - Vilkhivska, Olga (Академічні візії, 2025)
Розвиток технологій штучного інтелекту (ШІ) значно впливає на різні сфери життя, включаючи медицину, фінанси, транспорт та освіту. Автоматизація процесів, підвищення ефективності роботи та створення інноваційних рішень відкривають нові горизонти у науці, економіці та повсякденному житті. У статті розглядаються ключові етичні аспекти використання ШІ. Особлива увага приділяється міжнародним ініціативам регулювання ШІ, спрямованим на забезпечення прозорості, безпеки та дотримання прав людини. Також аналізується поточний стан та перспективи впровадження етичних норм в світі та Україні, включаючи заходи щодо самоорганізації IT-компаній та роботу державних структур над нормативними документами. Дослідження наголошує на важливості розробки справедливих та безпечних ШІ-систем, що враховують принципи прозорості, підзвітності та недискримінації. В умовах стрімкого розвитку ШІ необхідно знайти баланс між технологічним прогресом та моральною відповідальністю, щоб мінімізувати потенційні ризики та забезпечити максимальну користь для суспільства.