Розвиток мовно-комунікативних навичок персоналу як чинник формування трудового потенціалу і підтримки соціальної згуртованості в корпоративному середовищі - Шевчук, Л. Т.; Ковтун, Б. Е.; Стецишин, О. Я.; Кміть, І. А.; Мотиль, Т. Н.; Ботош, Є. Ф. (Академічні візії, 2024)
У статті досліджено мовно-комунікативні навички персоналу як один із ключових чинників розвитку трудового потенціалу, підвищення якості трудової діяльності та формування ефективного соціального середовища в межах корпоративної культури сучасних підприємств. З огляду на виклики глобалізації та інтенсифікацію трудових процесів, зростає значення міжособистісної комунікації в забезпеченні продуктивної взаємодії працівників, підвищенні рівня організаційної мотивації, запобіганні конфліктам і формуванні позитивного іміджу компанії як соціально відповідального роботодавця. Розвиток мовно-комунікативних навичок персоналу розглядається як інструмент зміцнення ціннісних орієнтирів колективу, підвищення адаптивності до змін трудового середовища, а також як передумова соціальної інтеграції нових працівників і підтримки гідної праці. На основі аналізу класичних і сучасних моделей комунікації (Шеннон-Вівера, Берло, Ласуела, Гудманна-Ланга та ін.) окреслено підходи до вдосконалення внутрішніх комунікаційних процесів як складової соціально-економічного розвитку підприємства. Оцінка ефективності програм розвитку комунікативних компетентностей здійснюється через аналіз динаміки навичок, зворотного зв’язку від учасників навчання, зміни у поведінці працівників і впливу на показники продуктивності. Досвід міжнародних компаній, таких як Google і Microsoft, свідчить, що системне інтегрування програм з розвитку комунікативних навичок у структуру управління персоналом підвищує не лише ефективність праці, а й рівень задоволеності працівників, сприяє соціальному партнерству та створенню інклюзивного трудового простору. Розвиток мовно-комунікативних навичок працівників розглядається як елемент сучасної політики управління людськими ресурсами, що безпосередньо впливає на якість трудового життя, організаційну згуртованість, культуру праці та соціальну стійкість підприємства.