Інноваційні стратегії розвитку рітейлу в контексті соціально-економічних трансформацій цифрової економіки - Сопільник, Л. І.; Клювак, А. В.; Сьомкін, О. В.; Сапек, А. Я.; Петрик, С. В.; Ковтун, Б. Е. (Академічні візії, 2024)
У статті досліджено трансформаційні процеси у сфері роздрібної торгівлі під впливом цифрових технологій крізь призму соціально-економічного розвитку та економіки праці. Цифровізація розглядається не лише як технологічне оновлення бізнес-моделей, а як багатовекторний феномен, що формує нову якість зайнятості, змінює характер і зміст праці, трансформує соціально-трудові відносини та висуває нові вимоги до людського капіталу. Визначено, що інноваційні стратегії рітейлу, зокрема омніканальність, автоматизація логістичних процесів, використання великих даних, штучного інтелекту, блокчейн-рішень та фінансових інструментів типу BNPL, сприяють не лише підвищенню продуктивності праці, але й розширенню соціальних можливостей для працівників та споживачів. Особливу увагу приділено соціальній відповідальності бізнесу як чиннику забезпечення гідної праці, сталого розвитку та підвищення якості життя населення. Проаналізовано ключові виклики, які супроводжують цифрову трансформацію рітейлу, зокрема високі витрати на впровадження інновацій, дефіцит цифрових компетентностей, нерівномірність доступу до технологій, а також регуляторні бар’єри. У цьому контексті висвітлено роль державної політики в адаптації трудових ресурсів до умов цифрової економіки, створенні умов для інклюзивного розвитку та формуванні нормативно-правових засад цифрової трансформації сфери роздрібної торгівлі. Запропоновано розглядати цифровізацію рітейлу як чинник не лише комерційної ефективності, а й соціального прогресу, зокрема в контексті формування нових моделей зайнятості, посилення соціального захисту, розвитку трудового потенціалу та забезпечення економічної безпеки держави. Визначено перспективи подальшого розвитку рітейлу в Україні з урахуванням необхідності інтеграції до глобальних економічних процесів, посилення ролі цифрових платформ, масштабування інноваційних стратегій та розвитку стійких форм економічної активності в умовах війни та післявоєнного відновлення.