Державний механізм протидії корупції - Бортник , Н.П.; Сопільник , Л. І. (Академічні візії, 2022)
Стаття присвячена аналізу сучасного стану протидії корупції як одному з негативних явищ, що гальмує економічний розвиток держави, паразитуючи на усьому організмі українського суспільства. Наголошено на тому, що існуючи в суспільстві, будучи породженням суспільних відносин, корупція пронизує різні соціальні сфери суспільства, деформує різні групи суспільних відносин. Підкреслено, що корупцію можна розглядати як різновид соціальної корозії, яка роз’їдає і руйнує органи державної влади, зокрема, державу і суспільство загалом. У статті розкриваються зміст корупції, її види та форми. Вказано, що корупція – це соціальне явище, яке має соціальну обумовленість та закономірності соціального розвитку і впливу на соціальні процеси. Соціальна сутність корупції проявляється насамперед у тому, що вона має історичні витоки і соціальні передумови.