Роль штучного інтелекту у створенні технічної документації прикладними лінгвістами - Плахотнюк, Н. П.; Макаревич, О. О.; Лисянюк, О. Л.; Баранівська, Н. В.; Михайловська, О. В. (Академічні візії, 2025)
У статті розглядається роль штучного інтелекту (ШІ) у створенні технічної документації прикладними лінгвістами. Автори аналізують основні технології ШІ, що застосовуються у сфері технічного письма, зокрема чат-боти, системи машинного перекладу та інструменти обробки природної мови. Досліджується вплив генеративного ШІ на процес написання технічних текстів, його переваги та обмеження. Особливу увагу приділено використанню промтів для підвищення точності, структурованості та ефективності документації. Висвітлено можливі ризики, пов’язані з автоматизацією технічного письма, та перспективи розвитку цієї галузі. Висновки підкреслюють необхідність поєднання технологічних можливостей ШІ з експертною перевіркою з боку фахівців для забезпечення високої якості технічних документів.