До питання розгляду справ про військові адміністративні правопорушення в умовах російської агресії - Чистоклетов, Леонтій (Академічні візії, 2025)
Сучасні проблеми розгляду справ про військові адміністративні правопорушення набувають особливої актуальності, зміст якої в адміністративній науці потребують подальшого удосконалення. У статті зазначено, що не зважаючи на оптимізацію обороноздатності ЗСУ, з введенням режиму воєнного стану та оголошенням загальної мобілізації, стрімко збільшилась кількість адміністративних правопорушень та злочинів, вчинених військовослужбовцями, що суттєво впливає на їх дисципліну та дотримання законності. На підставі аналізу міжнародного, національного законодавства щодо характеристики понять «воєнний злочин», «військовий злочин» та «військове адміністративне правопорушення» вказано на їх не сумісність. З цього приводу доведено, що статтями 402-435-1 КК визначено перелік військових злочинів, а у КУпАП в ст.ст. 172-10 - 172-20 - військові адміністративні правопорушення. Окреслено види військових правопорушень, які автор поділяє на загальні та спеціальні. До загальних військових правопорушень відповідно до частини 1 ст. статті 15 КУпАП відносяться правопорушення, за вчинення яких військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти під час проходження зборів притягаються на загальних підставах. Спеціальні військові правопорушення зазначаються у главі 13-Б КУпАП. Вказано на ряд недоліків, який підтверджується браком достатньої наявності доказової бази, яка проявляється з порушенням змісту складання протоколу та відсутності складу адміністративного правопорушення, що свідчить про незаконні дії посадових осіб, які ініціювали та здійснювали вказане провадження. А також з урахуванням небезпечності вчинення правопорушення, пов’язаного з розпиванням алкогольних напоїв або вживанням наркотиків, психотропів чи аналогів доведено про нагальну потребу в прийнятті відповідної відомчої інструкції (порядку) щодо оформлення і складання матеріалів про військові адміністративні правопорушення, передбачені статтею 172-20 КУпАП. На підставі аналізу відомчих нормативно-правових актів визначено порядок складання протоколів та оформлення матеріалів про військові адміністративні правопорушення, звернено увагу на перелік посадових осіб, які наділені повноваженнями щодо складання протоколів про порушення військового законодавства та розгляду справ про військові правопорушення, вчинених військовослужбовцями, військовозобов’язаними та працівниками вільнонайманого складу. При оцінці недоліків і прогалин здійснення проваджень у справах про військові адміністративні правопорушення, надано пропозиції щодо їх подолання та оптимального вирішення.