Скорочення робочого часу у світі та перехід на змішану систему - Гнатко, А. О.; Дядюк, К. В.; Бессонова, А. В. (Академічні візії, 2025)
Сучасні виклики—технологічний розвиток, зміни в організації праці та економічна криза—вимагають перегляду традиційного робочого часу. У Європі спостерігається тенденція до скорочення тижня до 35–38 годин, тоді як в Україні цей показник залишається 40 годин, і навіть у новому Трудовому кодексі не передбачено його зменшення. Війна загострила проблему регулювання праці: руйнування підприємств, втрата робочих місць, кадровий дефіцит та ненормований робочий день посилили навантаження на працівників. Це вимагає реформування трудового законодавства відповідно до європейських стандартів для забезпечення справедливих умов праці та соціального захисту. У цій статті було проаналізовано сучасні тенденції щодо скорочення робочого часу у різних країнах, оцінити ефективність змішаної системи роботи (поєднання офісної та дистанційної зайнятості), а також визначено її вплив на продуктивність праці, добробут працівників і розвиток економіки. Стаття також має на меті дослідити перспективи впровадження таких змін в Україні з урахуванням міжнародного досвіду та сучасних викликів ринку праці.