Правові основи надання цифрових послуг: національний та міжнародний досвід - Проданюк, Н. Б. (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена аналізу правових основ надання цифрових послуг в Україні у контексті досвіду Данії, Естонії Німеччини, Сінгапуру та інших держав. Сучасні тенденції вказують на невід’ємний зв’язок цифровізації з державним управлінням, що вимагає трансформування публічних структур відповідно до принципів інформаційного суспільства. У цій статті розглянуто ключові напрями цифрових трансформацій, серед яких: 1) електронне врядування; 2) цифрові адміністративні послуги; 3) електронна демократія. Визначено переваги цифрових технологій для: а) підвищення прозорості; б) зменшення корупції; в) оптимізації державних процесів щодо надання публічних послуг. Ключове дослідницьке завдання автора полягає в тому, щоб визначити, як має бути сформоване правове регулювання надання цифрових послуг в Україні для забезпечення ефективної цифрової трансформації державного управління, підвищення прозорості і мінімізування ризиків корупції, враховуючи національні виклики (зокрема, недостатню інтернет-інфраструктуру та низький рівень цифрових компетентностей населення) та успішний міжнародний досвід (Данії, Сінгапуру, Естонії, Нідерландів, Німеччини, Фінляндії). Цікавить також питання: «Які нормативно-правові механізми, що застосовуються у провідних цифрових країнах, можуть бути адаптовані для створення доступних, безпечних та ефективних електронних послуг в Україні, сприяючи інтеграції країни у світовий інформаційний простір та утвердженню принципів електронної демократії і прозорості державного управління?» У результаті дослідження автор приходить до ключового висновку, що розвиток правового підґрунтя цифрових послуг в Україні потребує подальших реформ, спрямованих на забезпечення доступності, безпеки та ефективності цифрового врядування.