Вплив задач практичного змісту на формування математичної компетентності учнів - Біліченко, Роман Олегович; Конарева, Світлана Вікторівна; Ткаченко, Марина Євгенівна; Трактинська, Вікторія Миколаївна (Академічні візії, 2025)
В публікації розглянуто проблему низького рівня компетенції здобувачів середньої освіти у розвʼязанні математичних задач прикладного змісту, зокрема у контексті підготовки до ЗНО/НМТ. Це зумовлює необхідність вдосконалення підходів в методиці розвʼязання таких задач, оновлення форми та змісту з урахуванням сучасних сертифікаційних робіт. Дослідження базується на методах аналізу, узагальнення та систематизації. Практична частина дослідження включає авторські прикладні задачі, використані в профорієнтаційних тестуваннях, проведених механіко-математичним факультетом ДНУ з 2018 по 2024 роки. У статті наведено прикладні задачі, які відповідають реальним життєвим ситуаціям. Систематичне розв’язання таких задач дозволяє підвищити мотивацію учнів та розвинути в них навички математичного моделювання. Рекомендовано збільшити частку таких завдань у шкільній програмі та сертифікаційних роботах.