Інтелектуальні алгоритми та аналітика даних у сучасних маркетингових системах - Ковбас, Галина Іванівна; Прокопенко, Ірина Валеріївна (Академічні візії, 2025)
У статті здійснено теоретико-методологічне дослідження процесу трансформації маркетингових систем під впливом інтелектуалізації управлінських процесів та розвитку аналітики даних. Визначено, що цифрова еволюція маркетингу полягає не лише у зміні інструментів, а й у переході до нової парадигми прийняття рішень, в основі якої лежать алгоритми машинного навчання, нейромережеві моделі, методи кластеризації та прогнозної аналітики. На основі аналізу наукових джерел і практичних кейсів представлено логіку переходу від традиційного до інтелектуалізованого маркетингу, в якому ключову роль відіграють дані як джерело стратегічної цінності. У межах дослідження систематизовано функціональні можливості основних типів інтелектуальних алгоритмів та їхнє прикладне значення для сучасної маркетингової практики. Виявлено, що ефективність застосування аналітичних моделей безпосередньо залежить від готовності підприємств працювати з великими масивами даних, інтегрувати алгоритмізовані підходи у структуру управління та переосмислити роль маркетолога як оператора когнітивної аналітики. Здійснено порівняльну характеристику рівнів маркетингової аналітики – descriptive, predictive та prescriptive – із визначенням інструментарію, цілей та обмежень кожного з них. Особливу увагу приділено специфіці імплементації інтелектуальних рішень в умовах української економіки, яка функціонує в умовах гібридної воєнної загрози та посткризової реконструкції. Аргументовано, що саме алгоритмізація маркетингового процесу, з опорою на аналітику даних, може стати не лише фактором підвищення ефективності окремих бізнес-процесів, а й каталізатором загальноекономічної адаптації до викликів післявоєнного періоду. Отримані результати створюють основу для подальшого прикладного моделювання маркетингових стратегій нового покоління, орієнтованих на динамічну взаємодію зі споживачем у цифровому середовищі.