Тренінг з музичного коучингу як засіб формування лідерських якостей майбутнього керівника оркестрового колективу - Ликтей, Богдан Володимирович (Академічні візії, 2024)
У статті розглядається проблема формування лідерських навичок майбутніх керівників оркестрових колективів у процесі професійної підготовки. Зокрема, акцентується увага на використанні тренінгу з музичного коучингу як ефективного засобу формування диригентських компетенцій. Метою статті є обґрунтування ефективності застосування тренінгу з музичного коучингу в навчальному процесі диригентів, оскільки він інтегрує найкращі практики лідерського коучингу, психології та педагогіки, а отже допоможе майбутньому диригенту вдосконалити свою професійну майстерність, розвивати ефективні комунікативні та управлінські навички. Обгрунтовано, що тренінгова методика є дієвим інструментом у формуванні таких якостей, як комунікативність, емоційний інтелект, мотивація, впевненість у власних рішеннях, гнучкість у роботі з музикантами та вміння надихати колектив. Запропоновані практичні рекомендації включають етапи побудови тренінгу, конкретні вправи на розвиток лідерських якостей, а також методи зворотного зв’язку для оцінки ефективності навчання. У висновках статті підкреслюється, що тренінг з музичного коучингу є не лише інноваційною, а й необхідною складовою підготовки майбутніх диригентів. Використання цієї методики сприяє не тільки вдосконаленню професійних навичок, а й формуванню впевненого, харизматичного лідера, здатного ефективно керувати оркестровим колективом у сучасних умовах музичного мистецтва.