Адміністративно-правові механізми протидії пандеміям - Сірант, М. М. (Академічні візії, 2024)
У статті «Адміністративно-правові механізми протидії пандеміям» розглянуто важливі аспекти правового регулювання та організаційних заходів, спрямованих на протидію глобальним загрозам громадському здоров’ю. Зазначено, що пандемії, зокрема COVID-19, спричинили безпрецедентні виклики для систем охорони здоров’я, економіки та суспільства загалом, що потребує комплексного підходу до їх вирішення. Проаналізовано основні принципи правового регулювання в умовах пандемії, оцінено ефективність застосування адміністративно-правових заходів, а також приділено особливу увагу дослідженню нормативно-правових актів, які регулюють діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування в умовах надзвичайних ситуацій, а також механізмів координації між різними юрисдикціями. Зроблено висновок, що з огляду на сучасні виклики, пов’язані з пандеміями, такими як COVID-19, адміністративно-правові механізми відіграють ключову роль у забезпеченні ефективної протидії та управління кризовими ситуаціями. Підкреслюється необхідність комплексного підходу, який включає як нормативно-правові, так і адміністративні заходи: 1) удосконалення законодавчої бази, що регламентує дії органів державної влади в умовах надзвичайних ситуацій (включає чітке визначення повноважень і відповідальності державних органів, а також механізмів координації між ними; законодавство має бути адаптоване до швидкоплинних змін, характерних для пандемій); 2) ефективність адміністративно-правових механізмів значною мірою залежить від здатності державних інституцій оперативно реагувати на виклики (вимагає наявності чітко визначених процедур і алгоритмів дій, які можна швидко активізувати за потреби, а також належного рівня підготовки персоналу, залученого до управління кризовими ситуаціями); 3) міжнародне співробітництво у сфері протидії пандеміям відіграє важливу роль (обмін інформацією та найкращими практиками між країнами сприяє більш ефективному реагуванню на глобальні виклики, а також підкреслює необхідність гармонізації національного законодавства з міжнародними стандартами та рекомендаціями).