Роль міжнародного права у протидії пандеміям: глобальні зобов’язання та їх реалізація - Нестеренко, А.; Музика, Я. (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено роль міжнародного права у протидії пандеміям через аналіз існуючих нормативно-правових механізмів, їх реалізації та впливу на системи охорони здоров’я на глобальному та національному рівнях. Проведено аналіз основних міжнародно-правових актів, спрямованих на боротьбу з пандеміями, зокрема в контексті пандемії COVID-19. Оцінено ефективність реалізації цих механізмів та виявлено ключові виклики, пов’язані з імплементацією міжнародних зобов’язань у національні правові системи. На основі отриманих результатів запропоновано рекомендації щодо вдосконалення міжнародно-правових інструментів для ефективнішої протидії майбутнім пандеміям.