СУВЕРЕНІТЕТ ДЕРЖАВИ ТА ЗАХИСТ ІНВЕСТОРА: ФІЛОСОФІЯ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ДОГОВОРІВ У МІЖНАРОДНОМУ ПРАВІ - Бачинський, Т. В. (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена дослідженню взаємодії між державами та інвесторами у сфері міжнародного інвестиційного права, зокрема питанням балансу обов’язків і вигод, довгострокових ризиків для інвесторів та регуляторних проблем для держав приймачів. У сучасних умовах глобалізації та економічної нестабільності держави все більше залежать від притоку іноземного капіталу, тоді як інвестори потребують правових гарантій стабільності своїх вкладень. Інвестиційні договори стали основним механізмом забезпечення такої рівноваги, однак їхня структура і зміст відображають не лише правові норми, а й складні політико-економічні процеси, що змінюються залежно від національних та міжнародних умов. У роботі проаналізовано концептуальні підходи до природи інвестиційних договорів, які базуються не на класичній договірній взаємності, а на комплементарності інтересів: держава приймає певні обмеження свого суверенітету в обмін на економічні вигоди, такі як нові технології, робочі місця та фінансові ресурси. Водночас інвестор несе довгострокові ризики, пов’язані як з ринковими змінами, так і з політичною нестабільністю, що може призвести до змін регуляторного середовища. З огляду на це, інвестиційні договори виконують роль не лише юридичного, але й економічного та політичного інструменту, який визначає умови взаємодії сторін на тривалий період. Окрему увагу приділено питанню деполітизації інвестиційних спорів через механізми міжнародного арбітражу. Хоча такі механізми забезпечують незалежний розгляд спорів та запобігають політичному тиску, вони також викликають критику через можливі обмеження регуляторних повноважень держави. Висвітлено ключові теоретичні підходи до співвідношення суверенітету держави та прав інвестора, а також розглянуто потенційні шляхи вдосконалення механізмів вирішення інвестиційних спорів. Таким чином, результати дослідження показують, що інвестиційне право розвивається у напрямку пошуку нового балансу між правами та обов’язками інвесторів і держав, що є необхідною умовою сталого економічного розвитку. Перспективи удосконалення регуляторного середовища для іноземних інвестицій потребують комплексного підходу, який враховуватиме не лише юридичні, але й соціально-економічні та політичні чинники.