Cтратегія дій або амбітна платформа трансформації спорту в Канаді (частина 2. «Engaged Governance») - Tyshchenko, Valeria; Kobezskyi, Volodymyr (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті представлено результати дослідження стратегічного напряму «Engaged Governance» як інструменту вдосконалення системи управління розвитком гандболу в Канаді. Встановлено, що сучасний стан національної федерації характеризується суперечливими тенденціями: з одного боку, зростає потреба у підвищенні спортивних результатів і міжнародної конкурентоспроможності, з іншого – існує дефіцит прозорих управлінських механізмів, інституційної сталості та ефективної взаємодії між національним і регіональним рівнями. У науково-практичному вимірі це зумовлює необхідність розробки нових моделей, здатних інтегрувати управлінські, освітні та комунікаційні інструменти. Метою дослідження стало обгрунтування та розробка моделі «Engaged Governance», яка забезпечує прозорість, якість програм і довіру до системи гандболу на всіх рівнях. Об’єктом дослідження виступає система управління розвитком гандболу в Канаді, предметом – стратегічний напрям «Engaged Governance» як засіб забезпечення інституційної сталості, етичності та інклюзивності. Методологія ґрунтується на системному, структурно-функціональному й порівняльному аналізі міжнародних практик (LTAD, European Sports Charter), а також елементах SWOT-аналізу. Результати дослідження підтвердили доцільність упровадження чотирьох взаємопов’язаних блоків: національної цифрової платформи для документообігу, обліку ліцензій і стандартизації процесів; системи освітніх модулів для регіональних координаторів; механізмів quality assurance із щорічним аудитом програм PTSO; сучасних комунікаційних інструментів на основі цифрового хабу. Запропонована модель відповідає міжнародним стандартам good governance in sport, формує нову управлінську культуру, базовану на довірі й підзвітності, та створює умови для сталого розвитку гандболу як на елітному, так і на масовому рівнях. Практична значущість полягає у можливості використання моделі для зміцнення інституційної спроможності й підвищення соціальної привабливості спорту.