Алгоритм розвитку здатності рішення розумових задач - Охременко, Сергій Володимирович; Костюченко, Михайло Петрович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Новітня економіка потребує не стільки освоєння необхідних знань, скільки розвитку здібностей, як здатності вирішення проблем та задач. Проте сучасна наука надає лише загальні засади і теорії, а не алгоритми розвитку відповідних здатностей. Автрами вперше змодельовано співрозмірні мета-алгоритми вирішення проблем, розв’язання розумових задач та розвитку здатності їх вирішення. Кожний крок алгоритмів має свої задачі, вирішення яких спирається на результати виконання попередніх. Ці кроки віднесені до відповідних: етапів мислення, видів розумових дій та евристики. Перелік та послідовність задач та дій на кожному етапі уможливлює свідоме фокусування на них, що й уможливлює їх ефективність. Для управління розвитком здатності рішення задач вперше запропоновано чотирирівнева шкала складності пошуку алгоритму їх рішення та метод вимірювання за нею у метричній шкалі.