Фізіологічні механізми відновлення організму під час рекреаційної діяльності - Борисюк, Степан Юхимович; Хомік, Оксана Миколаївна; Смаль, Ярослав Анатолійович; Сахарук, Ігор Степанович; Іщук, Наталія Миколаївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті комплексно досліджено фізіологічні механізми відновлення організму під час рекреаційної діяльності, що охоплюють метаболічні, гормональні, імунні та нейропластичні процеси. Проведено аналіз змін у рівнях ключових нейротрофічних факторів, зокрема BDNF, IGF-1 і VEGF, які стимулюють нейрогенез, ангіогенез та покращують когнітивні функції, такі як пам’ять, увага та швидкість реакцій. Розглянуто регуляцію гіпоталамо-гіпофізарно-надниркової осі з акцентом на стабілізацію кортизолу, що знижує реактивність до стресових факторів і підвищує адаптаційні можливості організму. Особлива увага приділена протизапальній активності міокінів IL-6 та IL-10, які виконують нейропротекторну функцію, зменшуючи експресію прозапальних цитокінів та сприяючи гомеостазу центральної нервової системи. Підкреслено важливість інтегрованого підходу до рекреаційних практик для підтримки фізичного та психоемоційного здоров’я, а також формування стресостійкості в умовах сучасних викликів. Ключові слова: адаптація, стресостійкість, нейротрофічні фактори, імунна регуляція, когнітивні функції, гормональний баланс, мітохондріальна активність, антизапальні процеси, психоемоційне відновлення.