Гейміфікація у професійній підготовці майбутніх учителів фізичної культури: досвід інтеграції в дисципліни «Інформаційні технології в освіті» та «Іноземна мова» - Тищенко, Валерія Олексіївна; Клопов, Роман Вікторович; Халемендик, Юлія Євгенівна; Кириченко, Наталя Володимирівна (Академічні візії, 2024)
Анотація. У статті представлено результати дослідження з інтеграції гейміфікації у дисципліну «Інформаційні технології в освіті» та «Іноземна мова» в контексті професійної підготовки майбутніх учителів фізичної культури. Метою даної статті є обґрунтування доцільності використання гейміфікації як складової навчальної дисципліни «Інформаційні технології в освіті» у підготовці майбутніх учителів фізичної культури. Об’єкт дослідження: освітній процес підготовки майбутніх учителів фізичної культури у закладах вищої освіти в умовах цифрової трансформації. Предмет дослідження: методичні засади та педагогічні умови використання гейміфікації в межах дисциплін «Інформаційні технології в освіті» та «Іноземна мова» як інноваційного інструменту підвищення мотивації та ефективності навчання студентів. Розкрито сутність гейміфікації як педагогічної технології, визначено її основні принципи та механізми. Систематизовано цифрові сервіси та платформи (Moodle, Google Classroom, Kahoot, Quizizz, Classtime, AhaSlides), що дозволяють реалізувати гейміфіковані стратегії у навчальному процесі. Представлено модель етапів впровадження гейміфікації: від мотиваційного старту до системного навчання, контролю та рефлексії. Особливу увагу приділено аналізу результатів апробації гейміфікованих завдань у студентських групах. За даними опитування, студенти відзначили зростання мотивації та активності у групових формах роботи, тоді як викладачі підтвердили підвищення дисципліни та якості виконання завдань. У статті також окреслено переваги гейміфікації для розвитку професійних компетентностей майбутніх педагогів і виявлено потенційні ризики, пов’язані з надмірною ігровізацією, різним рівнем цифрової грамотності та підвищеним навантаженням на викладача. Запропоновані підходи підтверджують доцільність гейміфікації як інноваційного інструмента підготовки вчителів фізичної культури, що поєднує цифрові технології з ефективними дидактичними стратегіями.