Практична підготовка майбутнього вчителя іноземних мов в умовах війни: виклики і можливості - Романишин, Ігор Михайлович; Тішечкіна, Катерина Вікторівна; Саламатіна, Ольга Олександрівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. Дослідження присвячене комплексному аналізу особливостей професійної підготовки майбутніх учителів іноземних мов в умовах масштабних соціальних, економічних та освітніх трансформацій, спричинених воєнними діями. Висвітлено вплив кризового середовища на структуру, зміст і форми організації педагогічної практики, зокрема перехід до дистанційного та змішаного форматів, впровадження інноваційних цифрових інструментів, інтерактивних платформ та віртуальних навчальних середовищ. Розкрито роль цифрової трансформації освіти як інструмента забезпечення безперервності навчального процесу та підвищення його ефективності. Окрему увагу зосереджено на формуванні психологічної стійкості майбутніх педагогів, розвитку здатності працювати в умовах підвищеної невизначеності та екстремальних ситуацій. Проаналізовано міжнародний досвід організації підготовки вчителів у зонах збройних конфліктів та можливості його інтеграції в українську практику. Обґрунтовано перспективи вдосконалення професійної підготовки шляхом поєднання цифрової грамотності, міжкультурної комунікації та інноваційних методів викладання для підвищення адаптивності й конкурентоспроможності майбутніх учителів іноземних мов. Ключові слова: професійна компетентність, цифрова грамотність, міжкультурна комунікація, педагогічна практика, дистанційне навчання, психологічна стійкість, інноваційні технології, віртуальні середовища, адаптивне навчання, доступність освіти.