Інтерактивні технології у викладанні образотворчого мистецтва - Дробот, Барбара Віталіївна; Пацалюк, Ірина Іванівна; Базильчук, Леонід Володимирович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена аналізу інтерактивних технологій у викладанні образотворчого мистецтва в українській системі освіти, з акцентом на їхню роль у формуванні творчих компетентностей студентів. Мета дослідження полягає в дослідженні ефектів використання інтерактивних технологій у викладанні образотворчого мистецтва, з метою визначення їхнього впливу на підвищення ефективності освітнього процесу, розвиток критичного мислення та мотивації здобувачів освіти в контексті сучасних викликів української мистецької педагогіки. Для проведення дослідження використано теоретичні методи, зокрема аналіз психолого-педагогічної літератури вітчизняних та зарубіжних джерел, що дозволило систематизувати поняття взаємодії та кооперації в освітньому процесі. Отримані наукові результати свідчать про те, що інтерактивні технології, такі як віртуальна реальність для вивчення Петриківського розпису чи голографічні проєкції для аналізу кераміки, забезпечують глибше занурення в художні процеси, підвищують емоційну включеність та сприяють формуванню ключових компетентностей, включаючи критичне мислення, комунікацію та творчу самореалізацію. Наукова новизна полягає в розробці моделі структури сценарію інтерактивного заняття з елементами кульмінації та рефлексії, а також у створенні таблиці оцінки ефективності методів, що інтегрує український культурний контекст, наприклад, традиційні техніки іконопису чи витинанки, та пропонує рекомендації для подолання методичних труднощів, таких як недостатнє забезпечення вузькопрофільних дисциплін. Перспективи подальших досліджень передбачають емпіричне тестування запропонованої моделі в реальних освітніх закладах з використанням кількісних методів, таких як опитування студентів та аналіз динаміки компетентностей, для верифікації ефективності інтерактивних технологій у довгостроковій перспективі. Доцільно розширити дослідження на порівняльний аналіз з міжнародними практиками, інтегруючи штучний інтелект для персоналізації навчання, що дозволить адаптувати методи до індивідуальних потреб здобувачів освіти в умовах цифрової трансформації української мистецької педагогіки. Ключові слова: інтерактивні технології, образотворче мистецтво, мистецька освіта, віртуальна реальність, кооперативне навчання, сценарний метод.