Кількісне пом’якшення як чинник фінансової вразливості країн, що розвиваються - Гусак, Назарій Миколайович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджується вплив політики кількісного пом’якшення, що проводиться центральними банками розвинутих країн, на економіки країн, що розвиваються. Особливу увагу приділено механізмам монетарної трансмісії у глобальному контексті, а також вторинним наслідкам, які проявляються у вигляді нестабільних фінансових потоків, коливань валютних курсів та зростання вразливості ринків у країнах, що розвиваються. Окреслено основні відмінності розвинутих країн від тих, що розвиваються, що безпосередньо впливає на їхню здатність поглинати транскордонні потоки капіталу. У межах дослідження було проведено якісну категоризацію основних типів впливу кількісного пом’якшення на економіки країн, що розвиваються. Проаналізовано основні причини руху капіталу до країн, що розвиваються, в контексті застосування нетрадиційної монетарної політики розвинутими країнами. Досліджено вплив відтоку капіталу на економічну стабільність країн, що розвиваються. Акцентовано увагу на глобальних фінансових потоках в контексті лібералізації руху капіталу. Ключові слова: кількісне пом’якшення, країни, що розвиваються, транскордонні потоки капіталу, відтік капіталу, боргова криза, економічна нестабільність.