Шляхи інтеграції олімпійської освіти в діяльність закладів дошкільної освіти - Лимаренко, Н. П.; Єрмолова, В. М. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена розкриттю можливостей інтеграції елементів олімпійської освіти в освітній процес відповідно до Програми розвитку дитини від народження до шести років «Я у світі». Зважаючи на виклики сьогодення, все більш актуальним стає впровадження ціннісно орієнтованих підходів у систему дошкільної освіти, серед яких олімпійська освіта посідає особливе місце. Олімпійська освіта, як складова гуманістичної педагогіки, базується на концепції гармонійного розвитку особистості, сформульованій засновником сучасного олімпійського руху П’єром де Кубертеном. Вона охоплює не лише фізичне, а й моральне, соціальне та інтелектуальне виховання дитини. У контексті дошкільної освіти елементи олімпійської освіти можуть ефективно сприяти формуванню ключових компетентностей, розвитку ціннісних орієнтацій та зміцненню загального здоров’я дітей. У результаті проведеного дослідження проаналізовано зміст освітніх ліній програми «Я у світі» та обґрунтовано доцільність і можливість впровадження в них відповідних компонентів олімпійської освіти. Запропоновано конкретні форми й методи інтеграції за такими освітніми напрямами: «Особистість дитини», «Дитина у соціумі», «Дитина в природному довкіллі», «Дитина у світі культури», «Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі», «Діяльність дитини» та «Мовлення дитини». Особливу увагу приділено очікуваним результатам впровадження: формуванню у дітей основ здорового способу життя, розвитку моральних якостей, соціальних навичок, позитивного ставлення до фізичної активності та підвищенню їхньої загальної життєвої компетентності. У матеріалах статті акцентовано, що інтеграція олімпійської освіти в систему дошкільної освіти України не лише збагачує зміст виховного процесу, а й сприяє вихованню гармонійно розвиненої, фізично активної та соціально відповідальної особистості вже з перших років життя. Ключові слова: інтеграція, олімпійська освіта, заклад дошкільної освіти, освітня програма «Я у світі».