АНАЛІЗ ПОХИБОК ПРИ СВЕРДЛІННІ ДЕТАЛЕЙ МАЛОГО ДІАМЕТРУ НА СУЧАСНИХ ВЕРСТАТАХ - Лахтадир, Сергій Леонідович (Академічні візії, 2025)
Проведено огляд сучасних підходів до моделювання процесів свердління отворів малого діаметру, що становить критичний етап у технологічному ланцюжку обробки високоточного машинобудівного обладнання. Зазначено, що зменшення діаметра свердла призводить до суттєвого зростання вимог до точності верстатного обладнання, жорсткості системи кріплення та стабільності процесу. Розглянуто типові конструкції інструментів малого діаметру, їх геометричні параметри та особливості роботи з матеріалами, що мають підвищену твердість або низьку теплопровідність. Систематизовано основні типи похибок, які виникають при свердлінні, зокрема геометричні відхилення форми й розташування отвору (овальність, конусність, зміщення осі), похибки, пов’язані з вібраціями, термічними деформаціями та зносом ріжучої кромки. Проаналізовано динамічні аспекти процесу, пов’язані з автоколиваннями, нестабільністю подачі та резонансними явищами в зоні контакту інструмент–заготовка. Окреслено чинники, що впливають на точність свердління, серед яких ключовими є параметри режиму різання, тип інструмента, його покриття та конструкція каналу подачі охолоджуючої рідини. Визначено вплив точності позиціонування осі отвору та жорсткості інструментального вузла, зокрема при роботі на багатоосьових верстатах. Узагальнено сучасні методи контролю похибок, включаючи безконтактні вимірювальні системи, координатно-вимірювальні машини, а також інтелектуальні модулі моніторингу, що працюють на основі сигналів вібрації, температури, сили різання або акустичної емісії. Розглянуто інженерні рішення для зниження похибок, зокрема застосування інструментів з внутрішнім охолодженням, покриттів з підвищеною зносостійкістю, адаптивних систем компенсації похибок положення, а також оптимізацію режимів обробки на основі статистичного аналізу та методів машинного навчання. Показано ефективність комбінованого підходу, що поєднує математичне моделювання, емпіричну ідентифікацію параметрів процесу та реєстрацію змінних у реальному часі. Ключові слова: процес свердління, похибки, мікроотвори, вібрації, рівень зносу, інтелектуальний контроль, числове програмне керування