ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ І МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ ПОКОЛІННЮ ALPHA - Кисельова, Тетяна Володимирівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті проаналізовано особливості формування емоційного інтелекту (ЕІ) у здобувачів технічних спеціальностей покоління Alpha в процесі вивчення англійської мови. Розглянуто когнітивно-поведінкові характеристики сучасних студентів, зокрема їхню високу цифрову компетентність, схильність до кліпового мислення та потребу в персоналізованому освітньому середовищі. З’ясовано, що низький рівень розвитку ЕІ у студентів технічного профілю може суттєво знижувати академічну успішність, мотивацію до навчання та якість іншомовної комунікації. Крім того, важливого значення має упровадження в курс англійської мови інтерактивних методик розвитку ЕІ, зокрема рольових ігор, емоційно-модельованих тренінгів, проєктно-групової діяльності, рефлексивних практик та мультимедійних інструментів. Виокремлено принципи міждисциплінарної інтеграції, які передбачають змістове узгодження мовного і фахового компонентів, що забезпечує підвищення релевантності навчального контенту. Окреслено педагогічні підходи, що передбачають інтеграцію емоційно-орієнтованих завдань у структуру англомовного курсу, серед яких: діалогічна взаємодія, побудована на емоційно-ціннісній аргументації; комунікативні тренінги з моделювання емоційних ситуацій; проєктно-групові форми роботи; а також рефлексивні практики емоційного самоспостереження. Запропоновані методики спрямовані на розвиток емоційної самосвідомості, формування емпатії, підвищення рівня академічної мотивації та зміцнення стресостійкості здобувачів освіти. Визначено, що саме поєднання комунікативного, емоційно-орієнтованого та цифрово адаптивного підходів створює оптимальні умови для формування емоційного інтелекту та розвитку іншомовної компетентності в студентів покоління Alpha. Сформовано висновки щодо необхідності подальшої розробки дидактичних стратегій, спрямованих на емоційний розвиток здобувачів технічних спеціальностей у вищій школі в умовах цифровізації й соціальної турбулентності. Ключові слова: емоційний інтелект, покоління Alpha, студенти технічних спеціальностей, англійська мова, міждисциплінарний підхід, емоційно-орієнтовані методики, цифрова освіта.