Особливості підготовленості юних футболістів з урахуванням функціональної асиметрії - Фролова, Людмила Сергіївна; Каленіченко, Олексій Володимирович; Дудник, Інна Олександрівна; Кудій, Людмила Іванівна; Супрунович, Вікторія Олексіївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. Важливість функціонального забезпечення управління руховими діями спортсменів важлива з огляду на вікові особливості для своєчасного формування спеціальних навичок їх змагальної діяльності. Мета: з’ясувати особливості підготовленості юних футболістів 12-14 років з урахуванням функціональної асиметрії мозку. Досліджувались юні футболісти 12-14 років. Визначався профіль асиметрії мозку та підготовленість спортсменів. Проведено порівняльний аналіз підготовленості футболістів різного віку у визначеному профілі асиметрії. Визначена пріоритетність прояву точності та швидкості рухів у віковому аспекті з урахуванням церебральних функцій. Встановлено відмінності підготовленості, які характеризуються профілем асиметрії мозку. З’ясовано, що з віком спостерігається посилення прояву індивідуального профілю функціональної асиметрії та зниження управління руховою точністю. Також відмічається з віком зростання рухового результату при наближенні до амбіцеребральності.