Рекреаційні послуги у природоохоронних територіях: сучасні виклики та шляхи розвитку - Зубов, Вадим Олексійович; Белькова, Світлана Вікторівна; Товстоп’ятко, Федір Федорович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена комплексному аналізу сучасних підходів до організації рекреаційних послуг на природоохоронних територіях та визначенню їхньої ролі у формуванні збалансованої взаємодії між завданнями охорони природи й потребами розвитку туризму. Актуальність дослідження зумовлена тим, що в умовах глобалізації та зростання туристичних потоків саме рекреаційні послуги виступають одним із провідних механізмів забезпечення сталого використання природних ресурсів, формування екологічної культури та підвищення конкурентоспроможності регіонів. Метою дослідження є наукове обґрунтування значущості рекреаційних послуг у системі природоохоронних територій, аналіз існуючих моделей їхньої організації та розробка рекомендацій щодо удосконалення практик управління із врахуванням міжнародного досвіду та національних особливостей. Методологічну основу склали системний і міждисциплінарний підходи, що дозволили інтегрувати екологічні, соціально-економічні та управлінські аспекти. Використано комплекс методів: контент-аналіз наукових публікацій і стратегічних документів, порівняльний аналіз міжнародних практик, експертне опитування фахівців туристичної та природоохоронної сфер, а також GIS-моделювання для оцінки просторової організації рекреаційних потоків. Результати дослідження показали, що ефективна організація рекреаційних послуг базується на низці ключових інструментів: просторовому зонуванні територій, що регулює навантаження на екосистеми; розвитку еколого-освітніх програм, які формують екологічну свідомість відвідувачів; використанні цифрових технологій і геоінформаційних систем для моніторингу й управління рекреаційними процесами; активному залученні місцевих громад, що забезпечує соціальну підтримку природоохоронних заходів і стимулює розвиток малого бізнесу; впровадженні міжнародних стандартів еко-сертифікації (GSTC, Green Key, ISO 14001), які підвищують якість послуг та довіру з боку туристів. Зроблено висновок, що рекреаційні послуги на природоохоронних територіях виконують комплексну функцію: вони водночас сприяють соціально-економічному розвитку регіонів, підвищують якість життя місцевого населення, стимулюють інноваційні підходи в туристичній сфері й забезпечують збереження природної спадщини. Подальші дослідження мають бути спрямовані на інтеграцію цифрових технологій у систему управління рекреаційними потоками, створення уніфікованих критеріїв оцінки якості рекреаційних послуг і розробку національних механізмів підтримки еко-сертифікації.