Заохочення студентів як педагогічна умова формування цифрової компетентності в умовах магістерської підготовки - Пастернак, Володимир (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено проблему формування цифрової компетентності майбутніх магістрів у сфері туризму. Установлена потреба виокремлення педагогічних умов, як чинника забезпечення якості освітнього процесу. Метою даного дослідження є теоретичне обґрунтування заохочення студентів як педагогічної умови формування цифрової компетентності в умовах магістерської підготовки. У процесі дослідження використано комплекс загальнонаукових теоретичних методів: аналіз, синтез, систематизація, узагальнення даних науково-методичної та спеціальної літератури. Першою педагогічною умовою формування цифрової компетентності майбутніх магістрів у сфері туризму визначено заохочення студентів до формування цифрової компетентності в умовах магістерської підготовки. Сутність цієї умови полягає у створенні позитивної цілеспрямованої мотивації та потреби у набутті належного рівня цифрової компетентності майбутніх магістрів у сфері туризму. Досліджено, що ефективне упровадження педагогічних умов вимагає упорядкування організації, форми і змісту цього процесу. Представлено структурування першої педагогічної умови формування цифрової компетентності майбутніх магістрів у сфері туризму у якості у якості цілісної системи органічного синтезу змістовно-інформаційного (цілі, мети, змістовної сутності, завдань та очікуваного результату) та процесуально-методичного (узагальнення системи дій та методики практичної реалізації педагогічних умов) елементів. Обґрунтовано положення науково-методичного супроводу визначеної педагогічної умови на основі упровадження особистісно-орієнтованого, діяльнісного та компетентнісного підходів у ході формування цифрової компетентності майбутніх магістрів у сфері туризму. Очікуваний результат реалізації обґрунтованої педагогічної умови заохочення студентів до формування цифрової компетентності в умовах магістерської підготовки вбачаємо у досягненні показників високого рівня ціннісно-мотиваційного критерію у розвитку аксіологічного компоненту цифрової компетентності майбутніх магістрів у сфері туризму.