Економічний ефект впровадження мобільних застосунків у бізнес-моделях малих та середніх підприємств - Churik, Bohdan; Ibrahimov, Ruslan (Академічні візії, 2024)
Анотація. Метою статті є дослідження ролі мобільних застосунків у діяльності малих та середніх підприємств України з акцентом на їхній вплив на ефективність бізнес-процесів, конкурентоспроможність та адаптивність до викликів цифрової економіки. У роботі розглянуто питання використання мобільних технологій як інструменту модернізації управління, що дозволяє підприємствам швидше реагувати на зміни ринкового середовища та зростаючі потреби споживачів. Методологічною основою дослідження стали загальнонаукові методи аналізу й синтезу, системний підхід, а також порівняльний аналіз практик інтеграції мобільних застосунків у бізнес-моделі компаній різних галузей. У статті було проаналізовано сучасний стан цифровізації бізнес-середовища України та визначено рівень поширення мобільних застосунків серед підприємців. Окреслено ключові переваги їхнього використання: підвищення продуктивності праці, автоматизація рутинних операцій, оптимізація внутрішніх і зовнішніх комунікацій, зниження транзакційних витрат та формування більшої клієнтоорієнтованості. Разом із тим виявлено й основні бар’єри, які стримують активне впровадження цифрових рішень: обмежені фінансові ресурси малих підприємств, нестача кваліфікованих кадрів, недостатній рівень цифрової інфраструктури, а також побоювання щодо кібербезпеки. На основі аналізу бізнес-процесів оцінено економічний ефект від застосування мобільних технологій, який проявляється у скороченні витрат часу на управлінські операції, підвищенні точності планування, зменшенні кількості помилок у взаємодії з клієнтами та зростанні рівня їхньої задоволеності. Практична значимість дослідження полягає у формуванні комплексу рекомендацій для керівників та власників підприємств щодо оптимізації використання мобільних застосунків з метою підвищення стійкості та інноваційності бізнесу в умовах цифрової трансформації економіки.