Економіка даних у структурі цифрового ринку як новий формат капіталізації інформаційних потоків - Графська, О. І.; Павленчик, Н. Ф.; Боєчко, Л. А. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розглянуто формування економіки даних як фундаментального рівня постіндустріальної системи, у межах якої цифрові потоки набувають статусу повноцінного економічного активу. Проаналізовано передумови становлення цифрового ринку, що базується на збиранні, обробці та капіталізації інформаційних ресурсів. Визначено відмінності між інформаційними ресурсами й капіталізованими даними, охарактеризовано процеси їх трансформації у вартісні активи. Обґрунтовано, що цифрові дані формують новий тип ринкової взаємодії, у якій вартість створюється завдяки алгоритмізації, обчислювальним потужностям і мережевим ефектам. Здійснено узагальнення підходів до розуміння цифрових платформ як ключових інфраструктур збирання, обміну та монетизації даних. Встановлено, що концентрація даних у межах обмеженого кола глобальних платформ призводить до асиметрії ринкової влади й формує виклик для регуляторної політики. Розкрито сутність процесів монетизації даних через моделі Data-as-a-Service, data brokerage і використання технологій штучного інтелекту, блокчейну та хмарних обчислень. Висвітлено міжнародні підходи до регулювання цифрових даних, зокрема практику Європейського Союзу, США, Китаю та Індії. Підкреслено, що гармонізація між інноваційною відкритістю та захистом приватності є центральним завданням сучасного глобального ринку даних. Особливу увагу приділено українському досвіду цифрової трансформації, який відзначається розбудовою державних платформ (Дія, Prozorro, Трембіта) та інтеграцією відкритих даних у публічне управління. Доведено, що подальший розвиток економіки даних в Україні потребує удосконалення системи кіберзахисту, подолання технологічної нерівності та розбудови ефективних механізмів державно-приватного партнерства. Сформульовано висновок про те, що економіка даних є стратегічним ресурсом відновлення й модернізації української економіки, здатним забезпечити стійке зростання на основі знаннєвої вартості.