Світовий досвід зміцнення фінансово-економічної безпеки суб’єктів малого підприємництва - Линда, Іван Степанович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті аналізуються виклики та загрози фінансово-економічній безпеці сектора малого підприємництва. Метою дослідження визначено узагальнення світового досвіду зміцнення фінансово-економічної безпеки сектора малого підприємництва країни. Встановлено, що міжнародний досвід реалізації політики зміцнення фінансово-економічної безпеки сектора малого підприємництва найчастіше базується на двох функціональних напрямах: розвитковому, пов’язаному із забезпеченням сприятливих умов функціонування малого бізнесу, збереженням їх фінансової стійкості, конкурентоспроможності та життєздатності у довгостроковій перспективі та превентивно-стабілізуючому, націленому на попередження і протидію загроз внутрішнього та зовнішнього середовища, що впливають на фінансову стабільність і безпеку суб’єктів малого бізнесу. Констатовано, що нестача власних коштів та складність залучення фінансових ресурсів з ринкових джерел формують основні перешкоди на шляху розвитку сегменту малого підприємництва та суттєво стримують їх інноваційну спроможність.