Актуальні питання правового регулювання спадкування посмертно зачатими дітьми: порівняльно-правове дослідження - Стефанчук, Микола Олексійович; Калаур, Іван Романович; Малюга, Леся Юріївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розкривається питання правового регулювання спадкування посмертно зачатими дітьми в Україні та зарубіжних країнах. Проведено порівняльно-правовий аналіз питання спадкування посмертно зачатих дітей в Україні та за кордоном та надано пропозиції у вітчизняне законодавство з врахуванням досвіду зарубіжних країн. Наголошено, що сьогодні питання про долю генетичного матеріалу, який був відібраний за життя загиблої людини вже врегульовано чинним законодавством України, але питання спадкування посмертно зачатими і народженими дітьми залишається неврегульованим. Проаналізовано кардинально різні підходи науковців, одні з яких вважають, що спадкове право неповною мірою враховує досягнення сучасної медичної науки, потребує уточнення кола спадкоємців, зокрема, включення до кола спадкоємців осіб, які можуть бути зачаті і народжені після смерті спадкодавця та необхідно внести зміни до чинного законодавства, щоб збалансувати права та інтереси всіх учасників, оскільки незалежно від способу зачаття дитина спадкодавця має належати до першої черги спадкування за умови, що спадкодавець за життя залишив генетичний матеріал для безпосередньої мети подальшого народження дитини, а інші виступають проти визнання спадкових прав постмортальних дітей. Відзначено, що досліджені зарубіжні країни можна поділити на дві групи: країни, де посмертно зачаті і народжені діти не можуть спадкувати (Німеччина, Велика Британія, Франція та Нідерланди); країни, де посмертно зачаті і народжені діти відносяться до спадкоємців померлого (Канада, Іспанія, Греція, Бельгія, США, Бразилія). Проаналізовано судову практику іноземних держав, яка стосуються постмортальної репродукції із залученням батьків померлої особи. Наголошується на тому, що війна в країні та демографічна криза змушує переглядати питання, які пов’язані з посмертною репродукцією, зокрема у питаннях спадкування. Пропонується, враховуючи досвід зарубіжних країн, внести зміни в чинне законодавство та надати право посмертно зачатим і народженим дітям право спадкування за умови дотримання чітко встановлених в законодавстві вимог, які дозволять врахувати розвиток репродуктивних технологій та створити баланс між правами посмертно зачатих дітей та інтересами членів сім’ї, що залишилися живими.