Базисні засади стратегічного менеджменту у сфері забезпечення фінансової безпеки суб’єктів аграрного бізнесу - Панченко, Володимир Анатолійович (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена узагальненню теоретико-методичних засад та прикладних положень формування і реалізації стратегії забезпечення фінансової безпеки суб’єктів господарювання. Метою дослідження визначено удосконалення методико-прикладних рекомендацій з формування базисних засад стратегічного менеджменту у сфері забезпечення фінансової безпеки суб’єктів аграрного бізнесу. Узагальнено загально методичні підходи щодо розуміння сутнісно-змістових характеристик стратегії функціонування та розвитку суб’єкта бізнесу. Розроблено алгоритм аналізування фінансової безпеки підприємства аграрного бізнесу. Визначено ключові елементи, якими доцільно оперувати під час розробки засад удосконалення стратегічного управління фінансовою безпекою суб’єктів господарювання, а саме стратегічний аналіз, стратегічне планування, контролінг, бюджетування і аудит. Встановлено, що головним об’єктом стратегічного менеджменту в сфері забезпечення фінансової безпеки виступають фінансові ресурси, що утворюються в процесі розподілу і перерозподілу ресурсів, та найважливішими серед них є прибуток, амортизаційні відрахування, податки, обов’язкові збори в цільові фонди та ін. Показано, що фінансовий план є планом формування, розподілу і використання фінансових ресурсів. Визначено принципи стратегічного менеджменту у сфері забезпечення фінансової безпеки суб’єктів аграрного бізнесу. Ідентифіковано послідовність та зміст етапів стратегічного планування в сфері забезпечення фінансової безпеки суб’єктів аграрного бізнесу. Доведено, що успіх стратегії забезпечення фінансової безпеки суб’єктів аграрного бізнесу гарантується, коли фінансові стратегічні цілі відповідають реальним економічним та фінансовим можливостям, коли чітко централізовано фінансове керівництво, а методи його є гнучкими та адекватними змінам фінансово-економічної ситуації.