Економічна ефективність автоматизації тестування програмного забезпечення для оптимізації витрат та підвищення прибутковості ІТ-проєктів - Deviatko, Anna (Академічні візії, 2024)
Анотація. У статті розглядається економічна ефективність автоматизації тестування програмного забезпечення як стратегічного чинника зниження витрат проєктів та підвищення прибутковості у ІТ-секторі. На відміну від традиційних ручних підходів, автоматизоване тестування представлено не лише як механізм скорочення витрат, а й як джерело методологічних інновацій, що перетворює забезпечення якості на проактивний елемент управління проєктом. Дослідження підкреслює інтеграцію передових фреймворків – таких як середовища безперервного тестування, DevOps-орієнтовані пайплайни та тестування на основі моделей, – які дозволяють організаціям раніше виявляти дефекти, скорочувати цикли випуску та забезпечувати вищу стабільність продукту. Впровадження автоматизації безпосередньо в agile- та DevOps-процеси дозволяє прискорити доставку продукту без компромісів щодо стандартів якості. Особлива увага приділяється інтелектуальним оркестраційним інструментам та методикам із підтримкою ШІ для генерації тест-кейсів на основі даних, що зменшує вплив людського фактора та покращує покриття складних сценаріїв користувача. Гібридні методи, які поєднують автоматизацію регресійного тестування з експлоративним тестуванням, розглядаються як необхідні для балансу між ефективністю та креативним виявленням помилок. Показано, що такі практики оптимізують розподіл ресурсів, мінімізують ризики критичних збоїв та забезпечують вимірювану віддачу інвестицій шляхом ув’язування результатів тестування з фінансовими показниками успішності проєкту. Стаття також містить емпіричні дані з ІТ-проєктів різного масштабу, демонструючи, як автоматизаційні фреймворки підвищують масштабованість, адаптивність до мінливих ринкових умов та прозорість показників якості для зацікавлених сторін. Загалом, автоматизація тестування концептуалізується не лише як технічне оновлення, а як економічний та стратегічний інструмент, що зміцнює конкурентоспроможність. Вона дозволяє компаніям поєднувати ефективність бюджету з довгостроковим потенціалом інновацій, забезпечуючи як негайну економію, так і стійку прибутковість на динамічних ІТ-ринках. Ключові слова: автоматизація тестування програмного забезпечення, оптимізація витрат, прибутковість, DevOps, безперервне тестування, тестування на основі моделей, інновації в IT-проєктах.