Правова соціалізація внутрішньо переміщених осіб в Україні - Мельникович, Михайло (Академічні візії, 2025)
Анотація. Актуальність статті зумовлена необхідністю глибшого осмислення процесу правової соціалізації внутрішньо переміщених осіб в Україні в умовах війни та посилення цифровізації публічних сервісів. Збройна агресія російської федерації спричинила безпрецедентні масштаби внутрішнього переміщення населення, що поставило перед державою нові завдання у сфері правового забезпечення, інтеграції та гарантування правового захисту громадян. У цьому контексті особливої ваги набуває вивчення механізмів соціально-правової адаптації переселенців, визначення факторів, які впливають на цей процес, та ідентифікація бар’єрів, що ускладнюють його ефективність. У статті здійснено концептуалізацію правової соціалізації внутрішньо переміщених осіб, яка розглядається як поєднання правових знань, навичок та практик, що забезпечують здатність індивідів ефективно взаємодіяти з державними інституціями. Особливу увагу приділено ролі цифровізації, яка значно трансформує доступ до правової інформації та адміністративних послуг, спрощуючи комунікацію з органами влади, але водночас породжуючи нові виклики, зокрема у сфері цифрової грамотності. Результати дослідження свідчать, що процес правової соціалізації переселенців визначається комплексом зовнішніх і внутрішніх чинників. До ключових з них віднесено рівень нормативно-правового забезпечення, якість надання публічних сервісів, доступність електронних платформ та інституційну підтримку, а також індивідуальні особливості правосвідомості громадян. Водночас бар’єрами залишаються недостатня поінформованість окремих категорій населення, психологічна вразливість та соціально-економічні труднощі, що загострюються в умовах воєнного стану. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості вдосконалення державної політики у сфері інтеграції внутрішньо переміщених осіб, розроблення адресних освітніх та інформаційних програм, а також зміцнення інституційної спроможності органів влади шляхом поєднання правових і цифрових інновацій. Наукова новизна роботи полягає у поєднанні правового та соціального підходів до вивчення процесу правової соціалізації в умовах сучасних кризових викликів. Ключові слова: правова соціалізація, внутрішньо переміщені особи, цифровізація, публічні послуги, інтеграція, правова культура, воєнний стан.