Трансформація освітнього процесу у закладах освіти в умовах воєнного стану: досвід України та світові практики - Поліщук, Світлана; Бесарабчук, Геннадій (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розглянуто теоретико-методологічні підходи до трансформації освітнього процесу у закладах освіти в умовах війни. Показано, що український досвід організації освітнього процесу у закладах освіти під час воєнного стану є комплексним, багаторівневим, який поєднує безпекові заходи, адаптивність, цифрові інновації, психосоціальну підтримку тощо і є ключовим для забезпечення безперервності навчання та захисту прав громадян на освіту. Проаналізовано основні напрями змін: забезпечення доступності й безперервності навчання, адаптація освітнього процесу, інтеграція цифрових рішень, розвиток гібридних форматів, а також підготовка педагогів до роботи в кризових контекстах. Висвітлено питання розвитку адаптивних процесів освітньої діяльності, цифровізації, етичних принципів дослідження та практики, а також значення локальних інновацій і міжнародної підтримки. Наголошено на необхідності поєднання короткострокових гуманітарних заходів із довгостроковими стратегіями модернізації, що здатні підвищити стійкість та доступність освітньої системи у післявоєнний період з використанням інноваційних підходів та врахуванням освітніх втрат. Ключові слова: освіта, заклад освіти, освітня система, трансформація освітнього процесу, сучасні освітні практики, цифровізація освіти, психосоціальна підтримка, безпекові та організаційні виклики, відновлення системи освіти.