Цифровізація практик менеджменту якості у індустрії гостинності як запорука сталого розвитку туристичної галузі регіону - Koshovyi, Bohdan‐Petro; Kubasiak, Marcin (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено процес цифровізації практик менеджменту якості в індустрії гостинності як стратегічний чинник сталого розвитку туристичної галузі регіону. Обґрунтовано, що цифрова трансформація управління якістю виходить за межі технологічної модернізації й формує нову управлінську парадигму, у якій якість трактується як динамічний процес аналітичного прогнозування, прозорості й відповідальності. Встановлено, що цифрові інструменти – системи CRM, ERP, big data-аналітика, алгоритми прогнозування та автоматизовані панелі моніторингу – перетворюють управління якістю на інтегровану систему прийняття рішень, яка забезпечує баланс між ефективністю, стабільністю та довірою. Доведено, що цифровізація сприяє формуванню нової управлінської культури у сфері гостинності, заснованої на принципах передбачення, аналітичної взаємодії та колективної відповідальності. У роботі уточнено роль цифрових платформ у забезпеченні інституційної координації між бізнесом, регіональною владою й громадами, що створює умови для підвищення підзвітності та партнерського управління. Виявлено, що соціоекономічний ефект цифрових практик проявляється у зростанні продуктивності, оптимізації ресурсів, розширенні професійних компетенцій персоналу й зміцненні соціальної згуртованості. Акцентовано, що цифрова логіка управління якістю формує соціальну довіру як ключовий нематеріальний актив регіону. Цифрові технології забезпечують структурну модернізацію туристичного ринку, змінюють поведінкову економіку споживача та сприяють формуванню нової етики сервісу, зорієнтованої на прозорість і стійкість. Запропоновано концептуальну модель, у якій якість виступає інтегральною категорією сталого розвитку, що поєднує технологічну гнучкість, управлінську адаптивність і соціальну відповідальність. Отримані результати мають теоретичне й практичне значення для розроблення регіональних стратегій цифрової трансформації індустрії гостинності, побудови систем моніторингу якості сервісу та впровадження аналітичних механізмів прогнозування у процеси управління. Ключові слова: цифровізація, менеджмент якості, індустрія гостинності, регіональний розвиток, сталий туризм, цифрове управління, соціальна довіра, інституційна координація.