Сучасні підходи до формування інформаційно-цифрової компетентності в загальній середній та фаховій передвищій освіті - Горбатюк, Оксана Василівна; Оленюк, Василь Васильович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено розвиток підходів до формування інформаційно-цифрової компетентності учнів закладів загальної середньої та фахової передвищої освіти. Формування професіоналізму майбутнього фахівця включає набуття різних компетенцій, до сукупності яких належить і інформаційно-цифрова. Траєкторія розвитку діджитал-грамотності і навичок роботи із технологіями вимагає пошуку і інтеграції у практику середнього та фахового навчання сучасних педагогічних підходів. Для дослідження було використано методи аналізу, порівняння, абстрагування, узагальнення. У статті було узагальнено суть інформаційно-цифрової компетентності, визначено роль середньої та фахової передвищої освіти у її формуванні. Окреслено основні складові інформаційно-цифрової компетентності і визначено які підходи є найбільш ефективними для розвитку окремих аспектів особистості – цифрової, інформаційної грамотності, комунікативної компетентності, етики, безпеки поведінки в цифровому просторі. Теоретичне значення статті полягає в уточненні поняття «інформаційно-цифрової компетентності», підходів до її формування; практична роль пов’язана із перспективою удосконалення освітніх програм. Результати можуть бути використані як частина стратегії вдосконалення навчального процесу в умовах цифрових трансформацій і адаптації. Ключові слова: цифровізація; інформаційно-цифрова компетентність; середня та фахова передвища освіта; розвиток і перешкоди; перспектива; професіоналізм; сучасні педагогічні підходи; трансформація.