Використання рухливих ігор у тренувальному процесі спортсменів різних видів спорту - Ігнатенко, Сузанна Олександрівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. Мета статті полягає у розробці універсальних рекомендацій щодо інтеграції рухливих ігор у тренування з урахуванням виду спорту та етапу підготовки спортсменів. Для досягнення мети було поставлено такі завдання: аналіз сучасної науково-методичної літератури з проблематики використання рухливих ігор, визначення їхнього впливу на розвиток фізичних та психологічних якостей спортсменів, узагальнення досвіду застосування ігор на різних етапах підготовки, виявлення переваг та обмежень, а також розробка рекомендацій щодо відбору, структурування та дозування ігор у тренуваннях. Визначено основні переваги та обмеження використання ігор, розроблено універсальні рекомендації щодо їх відбору, структурування та дозування залежно від виду спорту, віку та етапу підготовки. У статті наведено конкретні приклади рухливих ігор для різних видів спорту та етапів тренувального процесу, що можуть бути застосовані як у навчально-тренувальній, так і в методичній практиці. Ключові слова: спортивна підготовка, фізичний розвиток, психологічна стійкість, командна взаємодія, методика тренувань.