Цифрова доказова база: електронні документи, інформація з гаджетів та blockchain як нові інструменти судового процесу - Лазько, Гюльназ Заурівна; Бедратий, Юрій Вячеславович; Завальнюк, Ігор Вікторович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття репрезентує інтегровану модель цифрової доказової бази, у межах якої електронні документи, дані з персональних гаджетів і блокчейн-записи розглядаються як узгоджена система джерел, процедур і критеріїв доказування. Теоретичною основою слугує поєднання класичних вимог належності, допустимості, достовірності та достатності з криміналістичними засадами надійності, ланцюга зберігання та відтворюваності. Показано, що у цифровому середовищі функцію «оригіналу» виконують перевірювані атрибути цілісності й походження (криптографічні хеші, мітки часу, кваліфіковані електронні підписи), а також документований ланцюг операцій із доказом. Сформульовано типологію ризиків: втрата метаданих, невидимі модифікації при «оживленні» пристрою, неповнота мережевого контексту, псевдонімність учасників блокчейну. Запропоновано узгоджені техніко-процесуальні запобіжники: створення форензичних образів із застосуванням модулю блокування запису, подвійне хешування на ключових етапах, протоколювання середовища збору (версії ПЗ, часові параметри, мережеві ідентифікатори), використання нотаріальних або кваліфікованих протоколів огляду веб-ресурсів, поєднання сліду у ланцюзі блоків із журнальними даними провайдерів. Розкрито роль судового контролю: безпосереднє дослідження електронних об’єктів, перевірка автентичності та ідентифікації джерела, своєчасне залучення експертів для складних артефактів. У межах єдиного каркаса обґрунтовано критерії прийнятності доказів з урахуванням специфіки адміністративного процесу та потреб криміналістичної практики: ідентифікація суб’єкта/пристрою/ключа, підтверджена цілісність, відтворюваність методики та прозора історія поводження з даними. Сформовано практичні рекомендації для учасників процесу та судів щодо збирання, збереження, автентифікації й презентації цифрових доказів, здатних витримати одночасно технічну й процесуальну перевірку. Ключові слова: електронні докази; адміністративне судочинство; криміналістика; електронний документ; дані мобільних пристроїв; блокчейн; допустимість; автентичність; хеш-функції; ланцюг зберігання.