Використання нейрофізіологічних показників для оптимізації інтенсивності тренувальних навантажень у боксі - Примак, Ілля (Академічні візії, 2025)
У сучасному спорті, зокрема в боксі, зростає потреба у використанні об’єктивних нейрофізіологічних індикаторів для контролю тренувальних навантажень та запобігання перевтомі спортсменів. Традиційні підходи, що базуються на оцінці частоти серцевих скорочень чи суб’єктивних показників втоми, не відображають глибинних механізмів адаптації нервової системи. У статті обґрунтовано наукові засади застосування електроенцефалографічних (ЕЕГ), кардіовегетативних (HRV) та сенсомоторних показників як надійних біомаркерів функціонального стану спортсменів-боксерів. Особливу увагу приділено динаміці нейрофізіологічних реакцій організму на навантаження різної інтенсивності та їхньому зв’язку з техніко-тактичною результативністю. Наукова новизна полягає в розробленні узагальненої моделі оптимізації тренувальних навантажень у боксі, що інтегрує дані нейрофізіологічного моніторингу в процес планування та корекції тренувальної діяльності. Запропонована модель дає змогу персоналізувати тренувальний процес, підтримувати оптимальний баланс між навантаженням і відновленням, підвищувати адаптаційний потенціал нервової системи та запобігати перетренованості. Результати дослідження мають практичне значення для тренерів, спортивних лікарів і науковців, оскільки відкривають нові можливості для впровадження нейрофізіологічного підходу до тренувального процесу.