Використання елементів гімнастики у фізичному вихованні школярів - Кружило, Галина Григорівна; Бубела, Олег Юліанович; Корнілова, Наталія Юріївна; Захарова, Олена Миколаївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті всебічно розкрито багатовимірний педагогічний потенціал гімнастики як інтегральної складової системи фізичного виховання школярів у контексті сучасних освітніх реформ та реалізації концепції Нової української школи. Гімнастика обґрунтована як універсальна педагогічна, розвивальна й оздоровча система, що поєднує рухову, когнітивну та емоційно-вольову діяльність учнів. Її багатофункціональний вплив виходить за межі фізичного розвитку, охоплюючи формування інтелектуальних, морально-вольових і соціальних якостей особистості, а також ціннісного ставлення до здорового способу життя. Визначено оздоровчу, освітню, виховну та соціально-ціннісну функції гімнастичних вправ, спрямованих на гармонійний розвиток фізичних якостей школярів – сили, гнучкості, координації, витривалості та спритності, – а також на корекцію постави й профілактику порушень опорно-рухового апарату. Проаналізовано роль гімнастики у формуванні рухової культури та розвитку ключових компетентностей учнів – дисциплінованості, самоконтролю, організованості, відповідальності, командної взаємодії та наполегливості. Підкреслено психологічні та емоційні переваги гімнастики, зокрема зниження рівня тривожності, підвищення самооцінки та формування внутрішньої мотивації до фізичної активності через ігрові, змагальні й творчі методи навчання. Розкрито сучасні тенденції й проблеми впровадження гімнастики у шкільну практику: поширення гіподинамії серед дітей, недостатнє матеріально-технічне забезпечення, обмежений навчальний час, дефіцит методичних ресурсів. Акцентовано увагу на необхідності модернізації змісту фізичного виховання шляхом інтеграції гімнастики з інноваційними технологіями – відеоаналізом, інтерактивними тренажерами, цифровими навчальними платформами. Надано методичні рекомендації щодо адаптації занять для різних вікових груп, забезпечення безпеки, оптимального дозування навантажень та залучення всіх учнів до активної участі. Доведено, що систематичні заняття гімнастикою сприяють розвитку функціональних можливостей серцево-судинної, дихальної та нервової систем, удосконаленню психомоторної координації, формуванню вольових і соціальних якостей, підвищенню психоемоційної стійкості. Гімнастика постає потужним педагогічним інструментом формування здоров’язбережувальної компетентності, саморегуляції та стійкої мотивації до рухової діяльності. Ключові слова: фізичне виховання, школярі, гімнастика, елементи гімнастики, педагогічні прийоми, фізичний розвиток, оздоровлення, мотивація до рухової активності.