Здоров’язбережувальна компетентність як умова ефективної професійної діяльності викладача фізичного виховання - Христенко, Дмитро Олександрович (Академічні візії, 2024)
Анотація. У статті обґрунтовано ключову роль здоров’язбережувальної компетентності як фундаментальної, системоутворювальної умови ефективної професійної діяльності викладача фізичного виховання. Актуальність дослідження посилюється в умовах погіршення стану здоров’я молоді, поширення гіподинамії та психоемоційних перевантажень. Визначено, що сучасний компетентнісний підхід вимагає від фахівця не лише предметних знань, а й інтегративних якостей, що забезпечують збереження та зміцнення здоров’я всіх суб’єктів освітнього процесу. На основі аналізу наукових джерел та результатів педагогічного спостереження виявлено тривожну тенденцію: низький рівень усвідомленої мотивації студентської молоді до здорового способу життя та недостатню ефективність існуючих освітніх практик, які часто мають формальний, репродуктивний характер. У роботі доведено, що успіх формування культури здоров’я в здобувачів освіти безпосередньо залежить від рівня сформованості здоров’язбережувальної компетентності у самого педагога, яка виступає каталізатором освітнього процесу. Запропоновано авторське трактування поняття та розкрито його чотирикомпонентну структуру, що включає аксіологічний (ціннісне ставлення до здоров’я), когнітивний (система наукових знань), праксеологічний (практичні вміння та навички) та особистісний (власний приклад та здатність до саморегуляції) компоненти. Аргументовано, що ефективність діяльності викладача визначається його здатністю бути авторитетною рольовою моделлю, що неможливо без розвиненого особистісного компонента. Доведено, що саме ця компетентність є гарантом створення безпечного освітнього середовища, запобігаючи фізичному та психологічному травматизму. Крім того, вона розглядається як ключовий фактор профілактики професійного вигорання самого викладача, що напряму впливає на якість та стабільність його роботи. Визначено перспективи подальших досліджень, спрямованих на розробку діагностичного інструментарію для оцінки рівнів сформованості даної компетентності, а також на створення та експериментальну перевірку педагогічних моделей і технологій її цілеспрямованого формування у майбутніх фахівців з фізичної культури і спорту в умовах закладів вищої освіти.