Пілотажне дослідження формування здоров’язбережувальної компетентності у майбутніх вчителів фізичного виховання - Христенко, Дмитро Олександрович (Академічні візії, 2024)
Анотація. У статті представлено результати пілотажного дослідження, присвяченого проблемі формування здоров’язбережувальної компетентності у майбутніх викладачів фізичного виховання. Актуальність роботи обґрунтована критичним станом здоров’я студентської молоді (зокрема, 64% студентів мають зайву вагу) та визначеною роллю педагога як ключового фактора у формуванні культури здоров’я. На основі аналізу наукових джерел здоров’язбережувальну компетентність визначено як інтегративну особистісно-діяльнісну якість, що є фундаментальною умовою ефективної професійної діяльності. У ході педагогічного експерименту на базі КЗ «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» (N=20) було апробовано експериментальний спецкурс, що поєднував теоретичний, практичний та рефлексивний модулі. Для перевірки робочої гіпотези про ефективність запропонованої методики було проведено діагностику рівнів сформованості компетентності до та після формувального етапу. Математична обробка отриманих даних за допомогою Т-критерію Вілкоксона показала статистично значущу позитивну динаміку (Tₑₘₚ = 6 при Tₖᵣ = 30, α = 0.05). Результати підтвердили, що цілеспрямована педагогічна діяльність, заснована на особистісно-орієнтованому підході, є дієвим інструментом підвищення рівня здоров’язбережувальної компетентності. У висновках визначено перспективи подальших досліджень, що включають проведення більш масштабного експерименту та розробку методичних рекомендацій для впровадження апробованої моделі в освітній процес.