Захист прав споживачів: виклики воєнного часу та потенційні зміни в рамках євроінтеграційних процесів - Скалецька, Зоряна (Академічні візії, 2022)
У статті визначено перелік законодавчих актів, які регулюють сферу захисту прав споживачів. Розглянуто правові обмеження під час дії правового режиму воєнного стану. Визначено алгоритм дій споживача для захисту своїх прав під час запровадження правового режиму воєнного стану. Охарактеризовано проєкт закону «Про захист прав споживачів» №6134. Подано перелік Директив Європейського Парламенту та їхні норми, які буде імплементовано в українське законодавство даним законопроєктом. Порушено питання електронної комерції та визначено недоліки вітчизняного законодавства у регулюванні цієї сфери. Розглянуто такий вид шахрайства, як «рефанд», та запропоновано шляхи боротьби з ним у співпраці з органами Європейського Союзу. Проаналізовано нинішню ситуацію та перспективи розвитку сфери захисту прав споживачів на ринку фінансових послуг України. Вказано на необхідність розвитку позасудових механізмів вирішення суперечок щодо захисту прав споживачів, зокрема, через профільні організації з медіації. Виявлено шляхи підвищення рівня обізнаності серед громадян про свої права споживача. Описано роль цифровізації у сфері захисту прав споживачів.