Цифровізація консультативно-дорадчих процесів у судовій владі: адміністративно-правовий аспект - Редько, Олексій (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено адміністративно-правові засади цифровізації консультативно-дорадчих процесів у системі судової влади України. Розкрито сутність і функції консультативно-дорадчих органів як інституційних механізмів громадського контролю за формуванням суддівського корпусу, зокрема Громадської ради доброчесності, Громадської ради міжнародних експертів, Етичної ради та Дорадчої групи експертів. Визначено, що їх діяльність спрямована на забезпечення доброчесності, прозорості та підзвітності процесів добору суддів, а цифрові технології виступають важливим інструментом реалізації цих принципів. Проаналізовано нормативно-правове підґрунтя цифровізації судової влади, зокрема роль Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) у впровадженні електронного суду. Доведено, що цифровізація дозволяє оптимізувати документообіг і комунікацію між судовими органами, а також створює умови для публічного моніторингу консультативно-дорадчої діяльності. Досліджено питання використанню відкритих вебпорталів, онлайн-трансляцій, соціальних мереж і двомовних електронних ресурсів, які підвищують довіру громадян до судової системи та посилюють демократичну легітимність суддівських призначень. Установлено, що національна практика цифрової відкритості відповідає європейським стандартам, закріпленим у документах GRECO та CEPEJ, які акцентують на важливості людиноцентричного підходу, прозорості й підконтрольності при впровадженні цифрових технологій у сферу правосуддя. Аргументовано, що подальший розвиток цифрових консультативно-дорадчих механізмів має спиратися на удосконалення правового регулювання, забезпечення кібербезпеки електронних систем, уніфікацію комунікаційних платформ і захист персональних даних учасників процесів. Зроблено висновок, що цифровізація консультативно-дорадчих процесів є важливим чинником формування відкритого, підзвітного та ефективного суддівського врядування, яке відповідає європейським принципам верховенства права і сприяє зміцненню довіри суспільства до судової влади України.