Виконання судових рішень у європейському цивільному процесі: історичний аспект та сучасна відповідність українського законодавства - Колечко, Д. М. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Попри військову агресію рф інтеграційні процеси в Україні тривають, що зумовлює необхідність адаптації чинного законодавства, зокрема й у сфері виконавчого провадження, до законодавства ЄС. Виконання судових рішень є невід’ємною складовою права на судовий захист, а отже, становить завершальну стадію як національного цивільного процесу, так і європейського. Водночас у науці досі відсутнє єдине бачення визначення виконавчого провадження відповідно до європейських стандартів та його місця в системі права. Приєднання до європейської правової спільноти лише на рівні законодавства, без глибокого наукового осмислення базових стандартів і цінностей, врахування їх історичної генези, виглядає недостатнім. Саме тому доцільним є визначити місце виконання судових рішень у системі європейського цивільного процесу та його співвідношення з українським правом, а також дослідити історичні етапи розвитку виконавчого провадження в європейському контексті. Ключові слова: виконання судових рішень, генезіс виконання судових рішень, європейські стандарти, європейський цивільний процес, виконавче провадження, виконавчий процес, рішення європейського суду з прав людини, європейська конвенція.